by admin
Share
5S, Japonca’da “seiri, seiton, seiso, seiketsu, shitsuke” olarak adlandırılan beş ilkeyi kapsayan bir işyeri düzenleme ve temizlik sistemidir. Bu ilkeler şunlardır:
- Seiri: Gereksiz nesnelerin atılıp, ihtiyaç duyulan nesnelerin sınıflandırılması
- Seiton: İhtiyaç duyulan nesnelerin kolayca bulunabilecek şekilde düzenlenmesi
- Seiso: İşyerinin düzenli bir şekilde temizlenmesi
- Seiketsu: İşyerinde standart bir düzenin sağlanması ve korunması
- Shitsuke: Bu ilkelerin alışkanlık haline getirilmesi ve sürdürülmesi
5S, verimliliği artırmak, çalışanların güvenliğini sağlamak, kaliteyi iyileştirmek ve işyeri ortamının düzenini sağlamak amacıyla kullanılır. Uygulaması, işyerinde çalışanların tümünün katılımı ile gerçekleştirilir ve sürekli bir iyileştirme sürecine dönüştürülür.
- Seiri: Bu ilke, gereksiz nesnelerin atılıp, ihtiyaç duyulan nesnelerin sınıflandırılmasını kapsar. Bu, işyerinde bulunan her şeyin bir amacının olup olmadığını değerlendirmeyi ve gereksiz olan nesneleri atmayı içerir. Örneğin, işyerinde bulunan ama kullanılmayan araçlar, malzemeler veya dokümanlar atılır. Böylece, işyeri daha düzenli hale gelir ve işlemlerde zaman kaybı önlenebilir.
- Seiton: Bu ilke, ihtiyaç duyulan nesnelerin kolayca bulunabilecek şekilde düzenlenmesini kapsar. Bu, işyerinde kullanılan her şeyin yerini belirlemeyi, onları kolayca ulaşılabilir hale getirmeyi ve etiketlemeyi içerir. Örneğin, işyerinde bulunan malzemelerin yerleri belirlenir ve etiketler konularak, malzemelerin hızlıca bulunabilmesi sağlanır. Böylece, işlemlerde zaman kaybı önlenebilir ve verimliliği artırılır.
- Seiso: Bu ilke, işyerinin düzenli bir şekilde temizlenmesini kapsar. Bu, işyerinde bulunan her şeyin periyodik olarak temizlenmesini, ayrıca çalışanların da işyerlerini temiz tutmalarını içerir. Bu sayede, işyeri daha hijyenik hale gelir ve çalışanların sağlığı da korunmuş olur.
- Seiketsu: Bu ilke, işyerinde standart bir düzenin sağlanması ve korunmasını kapsar. Bu, işyerinde uygulanan düzenin sürekli olarak izlenmesini ve iyileştirilmesini içerir. Örneğin, işyerinde uygulanan düzenin nasıl işlediği hakkında bilgilendirme yapılır ve çalışanların bu düzeni benimsemeleri sağlanır. Böylece, işyerinde her zaman aynı düzen sağlanır ve bu sayede işlemlerde zaman kaybı önlenebilir.
- Shitsuke: Önceki ilkelerin alışkanlık haline getirilmesi ve sürdürülmesini kapsar. Bu, önceki ilkelerin sürekli olarak uygulanmasını ve bu uygulamaların alışkanlık haline getirilmesini içerir. Örneğin, işyerinde uygulanan düzenin sürekli olarak izlenmesi ve iyileştirilmesi sağlanır, böylece çalışanlar bu düzeni alışkanlık haline getirebilirler. Böylece, işyerinde sürekli olarak düzen sağlanır ve bu sayede işlemlerde zaman kaybı önlenebilir.
N O V A D R A F T